Melliferopolis Fest 2016

 

Tarkista koko ohjelma täältä 

Elo-syyskuun ohjelmaa ja näyttelyt

Pesäkonsertti / taiteilija ja tutkija Till Bovermann (DE)
18. 
elokuuta, klo 16-20
Hexa-Hive -kylä ja Mehiläisten kiitorata, Tarja Halosen puisto

Elokuussa saksalainen taiteilija Till Bovermann toteuttaa mehiläiskylässä konsertin ihmisille ja mehiläisille. Mehiläispesään sijoitettujen mikrofonien äänimaailmaa käyttäen ryhmä kansainvälisiä äänitaiteilijoita jammailee iltapäivän ajan Hexa-Hiven ympärillä nurmikentällä, jonne yleisö kutsutaan nauttimaan piknik-tunnelmasta ja kokeellisesta musiikkielämyksestä. Tapahtumaan vapaa pääsy, kutsu mukaan ystäväsi FB:n kautta ( Hive Concert). https://www.facebook.com/events/620486741447316/

Tutkaile kuin mehiläinen, ohjatut kävelykierrokset puutarhassa /
taiteilja Charli Clark (UK)
15-21 elokuuta, klo 12-16, Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Päivittäisten kävelyiden aikana Charli Clark tutustuttaa halukkaita mehiläisten lentoreitteihin puutarhassa. Analysoimalla Kaisaniemen mehiläisten hunajaa vuodelta 2015 Charli johdattaa yleisön niiden salaisille kulkuväylille, joita ne ovat käyttäneet medenkeruureissuillaan.

Charli tarkastelee hunajaa välineenä, jonka kautta mehiläiset jakavat yhdyskuntansa sisällä tietoa omasta ympäristöstään. Se ei ole niille vain ravintoa, mutta kuin kirjasto tai tietopankki kesän jälkeen syntyville sukupolville, tarjoten tietoa yhdyskunnan historiasta.
Kävelyt ovat ilmaisia eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen. Ryhmä kokoontuu päivittäin Café Violan edestä lasimajan luona. Charlin vetää kierroksen kasvitieteellisen puutarhassa päivittäin alkaen klo 12.30

Lisää tietoa päivittäisestä ohjelmasta:

https://www.facebook.com/events/1725110907741703/

Sensory Cartography -kävelyt / Taiteilja Lesley Kadish (USA)
15-21. elokuuta, 2016, klo 11-15

Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa, Café Violan edessä olevassa lasimajassa

Mehiläiset käyttävät suunnistaakseen tarkkoja aistejaan ja kemiallista muistiaan. Hunajasta on mahdollista jäljittää niiden kulkemat reitit. Myös ihmiset suunnistavat urbaania ja luonnollista yhdistävissä kaupunkiekosysteemeissä aistihavaintojaan käyttäen. Kuitenkin, yhä enenevässä määrin digitalisoitunut ympäristö vie huomiomme pois monimutkaisesta aistien maailmasta – erityisesti hajut ja tuoksut jäävät usein havaitsematta.

15-21 elokuuta Lesley toteuttaa aistimusretkiä, joiden kautta yleisöä autetaan löytämään ei-visuaaliset, unohdetut aistikokemukset. Retkien aikana haistellaan ja kartoitetaan ympäristöä Linnunlaulun ja Kaisaniemen alueella. Osallistujien aistit herkistetään ympäröiviin ekologisiin lokeroihin, ja jokaisen retken jälkeen tehdään oma kesämuistonyytti. Nyyteissä tuoksuu Helsinki kesällä 2016, kunkin henkilökohtaisen kokemuksen kautta. Kuten hunaja, nämä tuoksuvat kesänyytit ilahduttavat ja virkistävät omistajaansa kesän loputtua. Kävelyt ovat ilmaisia, ei ilmoittautumista.

16.8. klo 17 & 20.8. klo 11
Opastettu kierros Melliferopolis Fest -näyttelyyn kuraattoreiden,

Christina Stadlbauerin ja Ulla Taipaleen kanssa (n. 45 min).
Tapaaminen Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneen pääovella 

Toisen Puolen Arkkitehtuurit -työpaja
20-22 syyskuuta, 2016, klo 10-16
Pixelache Festival, Lapinlahden Sairaala

Enkelten Verta -romaani, mehiläisiin liittyvät myytit ja tarut, sekä arkkitehti-mestarit, jotka ovat soveltaneet mehiläisten rakennelmia ihmisille tarkoitettuihin rakennuksiin, innoittavat uusien kokeellisten mehiläispesien rakentamiseen Toisen Puolen Arkkitehtuurit -työpajassa.

Osallistujille (max 15 henkeä) tarjotaan työkalut ja käytännön tietoa mehiläisistä. Työpajan vetäjät johdattavat mehiläisten ekologiaan ja ihmisten niille rakentamien asumusten perustarpeisiin. Työpajassa rakennetaan käyttäen luonnon materiaaleja ja tarkoituksena on toteuttaa ryhmätöinä kolme uutta mehiläispesää puuseppä Jussi Kontion ja biologi, mehiläishoitaja Lauri Ruottisen (Hunajaluotsi Oy) opastamana.  Työpajan ovat suunnitelleet Ulla Taipale ja Christina Stadlbauer ja se on osa Pixelache Festival -ohjelmaa.

Kirjaudu: http://pixelache.ac/events/architectures-for-the-other-side-workshop

Sanansaattajat maailmojen välillä
to 22.9. 2016, klo 18
Pixelache Festival, Lapinlahden Sairaala

Johanna Sinisalo käsittelee alustuksessaan ihmettelyn ja kyseenalaistamisen merkitystä kirjallisessa työssään. Hän kertoo myös faktan suhteesta fiktioon ja kuinka ne ruokkivat toisiaan, keskittyen erityisesti mehiläisaiheisen teoksensa Enkelten verta syntymiseen ja siihen, miksi hän kiinnostui nimenomaan mehiläisistä. Sinisalo sanoo olevansa kirjailija, joka ”kaikkein mieluiten liikkuu sillä alueella, jossa luonnontieteen ja ihmeen raja on häilyvimmillään” ja etsivänsä jatkuvasti innoitusta fiktioon tieteen uusimmista tutkimuksista, sillä ”tiedon katvealueilla, niissä koloissa ja varjoissa, joissa asuu selittämätön, asuvat myös tarinat”. Mehiläisiä pidetään hyvin monessa kulttuurissa maailmojen välillä kulkevina jumalten lähettiläinä ja ne ovat myös kuolemattomuuden symboli. Sinisalon alustuksesta selviää, miten ihmeellisiä ne ovat myös luonnontieteellisesti nähtyinä ja miten rikasta materiaalia kirjailijalle – miten ne kulkevat sanansaattajina myös tieteen ja taiteen maailmojen välillä.

Johanna Sinisalo on tamperelainen vuonna 1958 syntynyt kirjailija. Hän on julkaissut kuusi romaania aikuisille ja yhden lapsille sekä kaksi lyhytproosakokoelmaa. Esikoisteos Ennen päivänlaskua ei voi sai vuonna 2000 Finlandia-palkinnon. Hänen teemoinaan esiintyvät usein mm. luonnon ja kulttuurin suhde sekä valtarakennelmat. Yhteiskunnallisia aiheitaan hän lähestyy usein fantasian, myytin ja vaihtoehtohistorian keinoin. Sinisalon teoksia on käännetty 20 kielelle ja ne ovat saaneet useita kansainvälisiä palkintoja ja -ehdokkuuksia. Hän työskentelee myös televisio-, elokuva- ja sarjakuvakäsikirjoittajana sekä käsikirjoituskonsulttina.

Näyttelyt 

Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha

Hexa-Hive -installaatio

Hexa-Hive on kokeellinen pesä kaupunkimehiläisille. Siellä asuu mehiläisiä, mutta se toimii myös kalusteena, jonka päällä voi istua. Hexa-Hive -pesät ovat olleet Kaisaniemen puutarhassa vuodesta 2012 lähtien ja yleisö on voinut tarkastella ja ihmetellä läheltä näiden erikoislaatuisten ja tärkeiden hyönteisten elämää; ääniä, tuoksuja ja jatkuvaa liikettä.

Viime aikoina mehiläispesien kärsimät talvitappiot ja niiden yhdyskuntien romahtaminen ovat haastaneet mehiläisten elämää. Tänä vuonna esillä on vain osa Hexa-Hive -teoksesta. Mehiläiset puuttuvat.

Mehiläisarkki

Puuhun ripustettu pesä on tarkoitettu mehiläisten kodiksi, jonne ihmisillä ei ole asiaa. Teos sai alkunsa kesäkuussa 2014 taiteilija Nigel Helyerin (AU) ohjaamassa työpajassa
“Mehiläiset arkkitehteinä; Arkkitehtuuria mehiläisille”. Pesä toteutettiin yhteistyössä työpajan osallistujien kanssa.

Materiaalit:
Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta korjattua puu, huopa, mehiläisvaha ja juutti.

Mehiläisparven lahjoitti  Arto Koljonen / Helsingin Seudun Mehiläishoitajat r.y. www.hunajahelsinki.fi

Valokuvanäyttely Kasvihuone-galleriassa

Näyttelyn kuusi kuvaa on valittu Melliferopolis-hankkeen tapahtumista ja installaatiosta vuosina 2012-15. Valokuvaajat Till Bovermann, Susanna Kekkonen, Tommi Taipale ja Ulla Taipale.

Linnunlaulu

Toinen Puoli ääntila
Konsepti: Ulla Taipale

Vuonna 2011 kirjailija Johanna Sinisalo julkaisi eko-poliittisen romaanin Enkelten Verta. Kirja kertoo suomalaisen perheen, erityisesti sen miesten tarinan neljässä polvessa. Kertomus punoo nerokkaasti perheen tarinan keskusteluun eläinten oikeuksista ja mehiläisten häviämisestä Suomessa ja koko maailmassa. Eletään muutamia vuosia omaa aikaamme myöhemmin. Mehiläiset katoavat nopeaa vauhtia, mutta tutkimuksista huolimatta niiden kato pysyy mysteerinä ihmisille.

Toinen Puoli on kuvattu Sinisalon romaanissa salaperäisenä rinnakkaisena maailmana, jonne mehiläiset pystyvät siirtymään. Toinen puoli avautuu yleisölle Enkelten Verta -teoksesta valittujen tekstien kautta, jotka on luettu suomeksi ja englanniksi. Vierailija voi kuunnella ääneen luettuja otteita kirjasta omalla älylaitteellaan arilyn -sovelluksen kautta, joka toimii paikallisesti kalliokukkulalla Eläintarhan Huvilan takana 24/7 kesäkuusta syyskuun loppuun. Kyseessä on lähes luonnontilassa oleva paikka Helsingin keskustassa, joka tarjoaa rauhallisen ja idyllisen ”epä-paikan” vilkkaan Eläintarhantien ja lenkkeilijöiden suosiman kävelytien välissä.

Toinen Puoli -äänitila aktivoituu älylaitteellasi, kun lataat ilmaisen Arilyn-sovelluksen App Store- tai Google Play -kaupasta. Osoittamalla alueella olevia mustia kylttejä* älylaitteesi arilyn-sovelluksella, pääset Toiselle Puolelle ja kuuntelemaan otteita Sinisalon teoksesta.

Maastossa on yhteensä kuusi kylttiä, joiden kautta äänitila aktivoituu.

Kuuntelukokemus paranee kuulokkeiden avulla.

*Kylttien graafiset kuvat esittävät alueen kasvien kukintojen rakenteita.

Diagrammeissa esiintyvät kukinnot ovat vaahtera, orvokki, tuomi, ruusu, nokkonen ja selja. Tämän luokitus-systeemin kehitti 1800-luvulla saksalainen kasvitieteilijä A.W.Eichler.

floralDiagrams_Eichler

Hexa-Hive -kylä ja Mehiläisten Kiitorata Tarja Halosen puistossa
Christina Stadlbauer ja Ulla Taipale

Hexa-Hive on kokeellinen pesä kaupunkimehiläisille.

Jalallisessa pesässä asuu mehiläisiä ja toisia voit käyttää istuimena! Laatikolla istuessasi voit tarkastella mehiläisten touhuja ja ihmetellä läheltä näiden elintärkeiden ja erikoislaatuisten hyönteisten elämää, pesän ääniä ja tuoksuja.

Mehiläisten Kiitorata on kaistale yltäkylläisyyttä nurmikentällä.
Se on alku- ja jälkiruoka meden ja siitepölyn hakuretkille lähteville ja niiltä palaaville mehiläisille ja silmänruokaa puiston vierailijoille. Kiitoradalle on valittu mehiläisten ja ihmisten hyvinvointia edistäviä kasveja, jotka vuorollaan kukkivat läpi kesän.
Teos on puistossa syyskuun loppuun saakka ja aina avoinna yleisölle.

Tukijat:
Kone Foundation, Finnish Cultural Foundation, Kaisaniemi Botanic Garden of University of Helsinki, City of Helsinki – Cultural Centre and Environmental Centre, Pixelache,Aalto Biofilia, Hunajaluotsi Oy, Poikilo Museums, Kouvolan Betoni Oy, Metsäpirtin multa – Helsingin seudun ympäristöpalvelut, Robust North Oy ja Petri Heino!