Kaisa Illukka

Kaisa Illukka (070478-) is a Helsinki based artist, who has graduated as MA both from the Theatre Academy of Helsinki (live art and performance studies) and Aalto University School of Art, Design and Architecture (Scenography). Additionally, she has studied in the degree programme of Creative sustainability (Aalto University), as well as both environmental and art research at the University of Helsinki.

Illukka has worked in the projects of the Finnish art collectives Live Art Society, Maus&Orlovski and Reality Research Center, in the Melliferopolis project, and made her solo performances and installations, which have been shown on international festivals and exhibitions, too. In her art and research Illukka has focused especially on the relationship of art, ecology and activism.

*******

TeM, TaM Kaisa Illukka (070478-) on Helsingissä toimiva taiteilija, joka on valmistunut maisteriksi sekä Teatterikorkeakoulusta (Esitystaide ja -teoria) että Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta (Lavastustaide). Lisäksi hän on opiskellut mm. Aalto-yliopiston Creative sustainability -ohjelmassa, sekä ympäristötieteitä ja taiteentutkimusta Helsingin yliopistossa.

Illukka on työskennellyt mm. Esitystaiteen seuran, Maus&Orlovski-kollektiivin ja Todellisuuden tutkimuskeskuksen teoksissa, Melliferopolis-hankkeessa, sekä toteuttanut omia sooloesityksiään ja installaatioitaan, joita on esitetty myös kansainvälisillä festivaaleilla ja yhteisnäyttelyissä. Viime vuosina Illukka on keskittynyt erityisesti taiteen, ekologian ja osallistumisen suhteisiin sekä taiteen kentällä että ympäristöjärjestöissä.

Kaisa with flowers